Galerija Slika

PrijavaRakov Potok Rakov Potok
Ivan Jaklenec PDF Ispis E-mail

Ivan Jaklenec  je od malih nogu bio ljubitelj visina pa nikoga zato i nije čudilo da je već  za gimnazijskih dana počeo upravljati malim avionima. Slijed stvari nakon toga bio je očekivan: s malih aviona Ivan je uskočio u velike pa je nakon stjecanja fakultetske diplome dohvatio i upravljač “Croatia Airlinesova” zrakoplova. A kako je od letenja za njega najbolji odmor - letenje, Ivan je odlučio nabaviti vlastiti avion.

Našao ga je kod prijatelja koji ga je napravio u kućnoj radinosti. Za Ivana on ipak nije bio dovoljno brz pa ga je morao pojačati raznim prepravkama. Na kraju je dobio moćnu mašinu koja snagu pokazuje na brojnim europskim avionatjecanjima.
 

Jaklenec sa svojim avionom koji je dizajnirao Amerikanac Burt Rutan

Jaklenec je, naime, jedan od naših rijetkih sudionika na međunarodnim showovima Air Race utrka. Jedna od takvih je prvi put u Hrvatskoj održana nedugo nad bračkim nebom. Ta su natjecanja vrlo popularna po svijetu, posebice u Americi, gdje je Ivan živio 15 godina. U Europi su za njima osobito ludi Talijani. Riječ je o zračnim utrkama dužine 20 do 300 kilometara, tijekom kojih pilot ima obvezu proći kroz trokutastu ili četverokutnu zamišljenu natjecateljsku rutu.
 
Air Race se dosta razlikuje od Red Bullovih utrka u kojima sudjeluju avioni dizajnirani za postizanje velikih brzina i akrobatsko letenje. No, usprkos tome i ove, malo manje dramatične utrke, iznimno su gledane. Zanimljive su jer traže brzinu i prepoznavanje trenutka u kojemu se avion treba podići ili spustiti na određenu zračnu lokaciju, gdje ga očekuje strogo sudačko oko.
 
Ažurirano Četvrtak, 15 Srpanj 2010 21:07