Galerija Slika

PrijavaRakov Potok Rakov Potok
Vanja Šiljak PDF Ispis E-mail

Nakratko ćemo samo pojasniti čime se to Vanja bavi. 

Padobranskom vještinom bavi se Vanja već nekih desetak godina. Za to vrijeme skočio je 1400 puta (skokovi iz aviona ili helikoptera, uglavnom s visine od oko 4000 m).

Državni je prvak u disciplini FF (free fly) i jedan je od dvojice natjecatelja koji su pozvani da sudjeluju na najelitnijem Air Showu u Dubaiu (Al Ain Air Show), u siječnju 2010. god. Na zadnjem prvenstvu u Benidormu (lipanj 2010. god., Španjolska) Vanja osvaja 8. mjesto čime se upisao među deset najboljih base skakača.

Jedna od Vanjinih omiljenih aktivnosti je Base jumping, spuštanje padobranom skakanjem s fiksnih objekata za razliku od skakanja padobranom iz aviona. Riječ BASE akronim je za building, antenna, span, earth (zgrada, antenna, most, stijena). Fiksni objekti mogu biti zgrade, antene, dimnjaci, mostovi, litice, brane ili bilo koji drugi objekti dovoljno visoki da mogu poslužiti za skakanje. Skokove s fiksnih objekata, Base jumping, Vanja je izveo  379 puta.

 

 Skok koji će Vanja izvesti na Dan Grada Samobora predstavlja kombinaciju iskakanja iz aviona i vrlo niskog otvaranja, a za tu priliku nosit će tzv. Wingsuit, odijelo s krilima s kojim je finesa kretanja horizontalno u omjeru 3:1 prema vertikalnom smjeru, što zapravo znači da čovjek doslovno leti.

Za sve nas koji se bojimo visina ova aktivnost graniči s nadnaravnim. Poželimo Vanji još mnogo skokova i da se nakon svih svojih letova sigurno i sretno spusti k nama na zemlju.
 

Ažurirano Četvrtak, 15 Srpanj 2010 22:19